Wat is glasvezel? Belangrijke vragen en antwoorden over glasvezel internet!
Op deze pagina vind je een overzicht van vragen en antwoorden over glasvezel. Staat jouw vraag er niet bij? Stuur ons dan gerust een mailtje!
Wat is glasvezel?
Glasvezel is een vezel, zo dun als een haar, en wordt onder andere gebruikt in glasvezel behang en in kunststoffen voor ski’s. Glasvezelinternetaanbieding.nl informeert u over glasvezel als informatiedrager
Wat heb je aan glasvezel?
Tijden veranderen, de wereld om ons heen biedt steeds weer nieuwe toepassingen. Hedendaagse voorbeelden zijn HDTV en het delen van foto’s en video’s met familie en vrienden via internet. Maar er komen in hoog tempo nieuwe mogelijkheden bij. Zo is 3D televisie al bijna uitontwikkeld. Deze technologie zorgt ervoor dat de beelden als het ware uw huiskamer binnen lijken te komen, net zoals we dat bij het dolby surround geluid kennen, waarbij we midden in het geluid zitten.
Wat zijn de kosten van glasvezel?
Deze website is zelf geen provider, maar een informatieve website. De kosten verschillen per provider, per plaats en per afgenomen diensten, zoals internet en televisie. In sommige plaatsen kunt u al uit meerdere providers kiezen. En dus ook de kosten vergelijken. Pakketten zijn verkrijgbaar vanaf zo’n €35,00 per maand.
Kan ik al glasvezel krijgen?
Glasvezel is al in diverse plaatsen in Nederland beschikbaar, daar waar het nog niet beschikbaar is zijn in een aantal gevallen al initiatieven door buurtbewoners zelf opgezet om providers te vragen hun voorrang te geven in het aansluiten. Check nu zelf of het al beschikbaar is op jouw postcode.
Heb ik speciale apparatuur voor glasvezel nodig?
Glasvezel werkt goed met uw bestaande apparatuur. Het kan zijn dat uw apparatuur niet de volledige snelheid aan kan. In dat geval werkt alles wel, maar niet optimaal. Hoe dan ook: U gaat er niet op achteruit in vergelijking met uw ADSL- of kabel verbinding.
Enkele uitzonderingen zijn ISDN apparatuur en Digitale TV kastjes, de zogenaamde Set-top box (afgekort STB), van kabel providers. Die kunt u meestal niet op het glasvezel netwerk gebruiken.
Heeft glasvezel beperkingen in snelheid?
Glasvezel, zoals nu voor particulieren aangeboden, heeft een beperking van zo’n 800 Mbit/s. Dit is voor ophalen van bestanden ruim 6 keer zo snel en voor het verzenden van bestanden 50 keer zo snel in verhouding tot de snelste ADSL- en kabel verbindingen.
Deze beperking zit echter in het bijgeleverde modem en niet in de kabel zelf. Een modem dat nog hogere snelheden aan kan is op dit moment nog niet interessant genoeg vanwege de hoge kosten en nog niet bestaande diensten.
Is glasvezel een veilig systeem, of moet ik hier ook oppassen voor virussen?
De glasvezel verbinding is net zo veilig als uw ADSL- en kabel verbinding. Net als bij ADSL en kabel leveren diverse providers extra service zoals een gratis virusscanner. Dit verschilt per provider. Het is altijd aan te raden om een goede virus scanner en firewall te gebruiken.
Draadloos / Wi-Fi
Als u ook draadloos te werk wilt gaan is het aan te raden om uw draadloze router af te schermen op het hoogste veiligheidsniveau. De werking hiervan verschilt per router merk en type.
Waarom zou ik overstappen naar glasvezel?
De telefoon- en kabelverbinding leveren nu prima diensten, maar zijn beperkt in capaciteit. Er zijn nu al nieuwe toepassingen zoals HD TV (scherp beeld) waarbij het niet mogelijk is met het hele gezin op meerdere TV’s door het huis naar dit scherpe beeld te kijken.
Glasvezel heeft een onbeperkte capaciteit. Glasvezel is dus geschikt voor de toepassingen van morgen en die in de verre toekomst.
Als ik kies voor glasvezel, moet ik dan verhuizen naar een andere provider met alle gedoe van dien?
Een bekend schrikbeeld: u verandert van ADSL aanbieder en vervolgens heeft u een paar weken geen internet meer. Bij het overstappen naar glasvezel zult u deze problemen niet ondervinden. Glasvezel is namelijk een andere kabel dan ADSL die de telefoonkabel gebruikt. Hierdoor kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen uw ADSL abonnement pas af te laten lopen als de glasvezel werkend is opgeleverd.