Wat is spam en wat doet u ertegen? Spam is ongewenste post per e-mail. De verzenders van spam sturen ongevraagd grote hoeveelheden e-mail. We noemen deze verzenders ‘spammers’. Dit doen ze tegelijk aan duizenden of miljoenen mensen. Vaak doen ze dat met een commercieel doel. In hun e-mail brengen ze een product of website onder de aandacht. Spam versturen is volgens de Nederlandse wet verboden. De verzenders van spam maken vaak gebruik van geïnfecteerde computers. Via deze computers versturen ze hun spam-berichten. De afzender van het spam-bericht is daardoor vaak niet op de hoogte dat er spam vanaf zijn computer wordt verstuurd. Daarnaast is de afzender in de spam vaak niet de daadwerkelijke verzender van het bericht.
Wat is het risico van spam?
Spam leidt tot ergernis. U zit immers niet te wachten op zulke e-mails. Uw mailbox kan vollopen met spam. Bovendien kunnen de e-mails virussen of spyware bevatten.
Voorkom spam met spamfilters
Dagelijks houden bedrijven in Nederland duizenden spamberichten tegen voor hun abonnees. Helaas glippen er af en toe wat tussendoor. Ze doen er alles aan om nog meer spam te onderscheppen. Ondertussen vragen ze u vriendelijk om dit soort berichten te markeren als spam in uw webmail. Zo kan hun spamfilter ze leren herkennen. U helpt hen dan actief bij het bestrijden van spam.
5 Tips tegen spam
Een spamfilter maakt internetten voor u een stuk veiliger. Maar u kunt nog meer doen om spam te voorkomen bij bijvoorbeeld Caiway en Youfone. Wij zetten de tips graag voor u op een rij.
- Wordt er spam verstuurd via uw computer? Als er via uw computer ongewild spam wordt verstuurd, dan is uw computer mogelijk besmet met een virus. Dit virus misbruikt uw computersysteem voor het versturen van spam-berichten naar andere internetgebruikers. Om dit virus te verwijderen, kunt u het beste een compleet stappenplan doorlopen.
- Verwijder spam meteen. Als u antwoordt op spambericht of via spam iets koopt, moedigt u de spammer aan. Hij zal dan meer spam sturen. Doe dat dus niet. Klik ook niet in het bericht. U kunt dan een link activeren waarmee u nog meer spam ontvangt. Of u activeert een virus dat schade kan aanrichten aan uw computer.
- Ga voorzichtig om met uw e-mailadres. Verstuurt u bijvoorbeeld digitale wenskaarten? Dan laat u uw e-mailadres en die van de ontvanger achter bij de eigenaar van de website. Die kan daarvan misbruik maken. Maak uw e-mailadres ook niet openbaar op internet, zoals op fora, Facebook en LinkedIn. Spammers speuren namelijk het internet af.
- Reageer niet op kettingbrieven. Ontvangt u een e-mail met het verzoek die door te sturen naar vrienden? Niet doen. De afzender is vaak een spammer. Hij is op zoek naar de e-mailadressen van de mensen die u kent.
- Rapporteer spam. De webmail is voorzien van een automatisch anti-spamprogramma. U kunt het anti-spamprogramma zelf in- of uitschakelen. Ook kunt u bepalen hoe wat er met de spamberichten gebeurt.
U kunt providers helpen het anti-spamprogramma te verbeteren. Stel hen op de hoogte van ongewenste e-mail die niet automatisch wordt opgemerkt. Dat doet u door het betreffende bericht te openen of te selecteren en op ‘Spam’ te klikken. Ook kunt u spamklachten indienen bij de ACM. De ACM deelt waarschuwingen uit aan spammers en legt ze boetes op.